Ung thư đại trực tràng

(ung thư ruột già, kết tràng) 

Ung thư đại trực tràng (UTĐTT) là ung thư phổ biến thứ ba ở trên thế giới. Nam nhiều hơn nữ. Cứ mỗi 14 người đàn ông hoặc 16 phụ nữ thì có thể có một người mắc bệnh ung thư đại trực tràng trong đời của họ.

Như tên gọi, loại ung thư có nguồn gốc ở đại tràng hoặc trực tràng.
UTĐTT phổ biến hơn ở các nước công nghiệp.
Các thói quen của cuộc sống, chủ yếu là thực phẩm, cũng đóng một vai trò trong khởi phát của bệnh.
Một số người có tính chất di truyền. Nhưng trong 75% trường hợp thì không.

Hình thành u
UTĐTT cũng như phần lớn các bệnh ung thư khác, nó mất nhiều năm để hình thành . UTĐTT thường được hình thành từ polyp trong lớp niêm mạc của đại, trực tràng. Có rất nhiều loại. Thông thường, chúng là lành tính. Trung bình phải mất 10 năm cho một polip có thể hình thành một khối u ung thư.
Trong quá trình phát triển ung thư, các tế bào có thể lây lan đến các hạch bạch huyết, gan và đến các bộ phận khác của cơ thể gọi là sự di căn .
UTĐTT là nguyên nhân gây tử vong hàng thứ hai của ung thư. Các chuyên gia y tế khuyên nên sàng lọc thường xuyên ở tuổi 50 hoặc 40 đối với những người có nguy cơ ung thư, nhằm phát hiện ung thư sớm trước khi có các triệu chứng.
Khi các triệu chứng của UTĐTT xuất hiện thì thường là bệnh đã ở giai đoạn muộn và do đó khó khăn hơn để chữa trị triệt để
Khi nào cần tư vấn bác sỹ
Những bệnh nhân trong phân có máu hoặc tiêu chảy hoặc táo bón kéo dài, những người có nguy cơ…được khuyên nên xét nghiệm tầm soát ung thư.

Các triệu chứng của UTĐTT
UTĐTT thường không được chú ý vì các triệu chứng sớm nghèo nàn và ít gây sự chú ý với người bệnh.
Các triệu chứng sau đây có thể là dấu hiệu của UTĐTT.
– Thay đổi thói quen đại tiện: xen kẽ giữa táo bón và tiêu chảy .
– Máu trong phân.
– Nhầy trong phân.
– Đau bụng quặn cơn, ậm ạch đầy hơi, bí trung tiện=các dấu hiệu của tắc ruột do u lớn làm bít tắc lòng đại tràng.
– Cảm giác rằng không đi ngoài hết phân, thường xuyên có cảm giác muốn đi ngoài.
– Mệt mỏi.
– Giảm cân không biết lý do.
Người nào có nguy cơ?

 • Tuổi: Căn bệnh này chủ yếu gặp ở những người trên 50 tuổi (90%).
 • Tiền sử gia đình bị ung thư đại trực tràng hoặc polyp.
 • Nó có thể là kết quả của tiếp xúc với chất gây ung thư tương tự trong môi trường hoặc thói quen ăn uống hay lối sống.
 • Một số bệnh di truyền làm tăng nguy cơ ung thư ruột già trực tràng. Hai phổ biến nhất là ung thư đại trực tràng nonpolyposis (hoặc hội chứng Lynch) chiếm khoảng 5% trường hợp ung thư đại trực tràng và gia đình adenomatous polyposis, tham gia vào khoảng 1% trường hợp.
 • Giới: Đàn ông nhiều nguy cơ bị bệnh hơn so với phụ nữ.
 • Bệnh viêm ruột, bệnh Crohn hoặc viêm loét đại tràng tăng nguy cơ.
 • Bệnh tiểu đường. Trong các nghiên cứu dịch tễ học, thấy rằng ung thư đại trực tràng phổ biến hơn ở bệnh nhân tiểu đường type 2 hơn những người không bị.

Các yếu tố nguy cơ

 • Hút thuốc lá. Đặc biệt là những người đã hút thuốc trong nhiều năm.
 • Uống rượu. Nghiên cứu cho thấy một liên kết giữa việc tiêu thụ rượu (ngay cả khi nó là trung bình) và một số loại ung thư : vú, đại tràng và trực tràng, thực quản, thanh quản, gan, miệng và họng.
 • Bệnh béo phì và thừa cân.
 • Không hoạt động thể lực.
 • Chế độ ăn giàu thịt đỏ, thịt chế biến (xúc xích, xúc xích, giăm bông hun khói, nướng vv), và ít trái cây và rau.
 • Thiếu ánh sáng tự nhiên.

Các biện pháp sàng lọc
Sàng lọc ung thư đại trực tràng có thể làm giảm 15% đến 33% tỷ lệ tử vong do loại ung thư này ở người từ 50 tuổi trở lên. Đây là những gì các cơ quan y tế khuyên bạn nên.

 • Người có nguy cơ: người đàn ông và phụ nữ tuổi trên 50 năm.
 • Test Guaiac tìm máu trong phân.
 • Tần số: mỗi năm hay mỗi hai năm.
 • Nội soi đại tràng ống mềm cho phép bác sĩ quan sát trực tràng và đại tràng. Đối với người có nguy cơ, những người có yếu tố gia đình phải soi đại tràng ở tuổi 40. Nếu kết quả âm tính việc xem xét này lặp lại mỗi 5-10 năm.

Các biện pháp phòng ngừa

 • Bỏ hút thuốc lá.
 • Hoạt động thể chất.
 • Đạt hoặc duy trì một trọng lượng khỏe mạnh.
 • Hạn chế uống rượu.
 • Ăn đủ các loại trái cây và rau quả và ngũ cốc.
 • Hạn chế tiêu thụ thịt đỏ, thịt nguội (thịt chế biến-bảo quản).

Các biện pháp khác để ngăn chặn sự khởi phát của bệnh 

 • Bổ sung Vitamin D. Căn cứ vào kết quả của nghiên cứu khác nhau, Hiệp hội Canada khuyến cáo người dân từ năm 2007, ăn 25 mcg 25 (1.000 IU) vitamin D mỗi ngày trong mùa thu và mùa đông. Theo các nghiên cứu, vitamin D làm giảm nguy cơ ung thư tuyến tiền liệt, vú và trực tràng.
 • Thuốc
  – Aspirin. những người uống aspirin thường ít mắc bệnh ung thư đại trực tràng .
  – Thuốc chống viêm. Ngoài ra aspirin, các thuốc khác chống viêm không steroid có thể có tác dụng bảo vệ chống lại các khối u trực tràng và ung thư, chẳng hạn như ibuprofen (Advil ®, Motrin ®, vv.) Và naproxen (Aleve ®, Naproxyn ®, vv .).

Giai đoạn bệnh

Giai đoạn bệnh

 1. Giai đoạn 0, tế bào uchỉở niêm mạccủa thành đại tràng.Cáctế bào ucó thể lây lan.Giai đoạn 0cũng được gọi làung thư biểu môtại chỗ.
 2. Giai đoạn I, ung thư đã hình thànhở niêm mạcvàđã lan đến lớp dướiniêm mạc. Ung thư có thểđã lây lan đếnlớp cơcủa thànhruột kết.
 3. Giai đoạnII, ung thư ruột kếtđược chia thànhgiai đoạnIIA,IIBgiai đoạnvà giai đoạnIIC.
  • Giai đoạnIIA: Ung thư đãlan truyền qua cáclớp cơcủa thànhruộtvàothanh mạc(lớp ngoài cùng) của thành ruột kết.
  • Giai đoạnIIB: Ung thư đãlan truyền qua cácthanh mạc(lớp ngoài cùng) của thành ruột kếtnhưngđã không lây lanđến các cơ quanlân cận.
  • Giai đoạnIIC: Ung thư đãlan truyền qua cácthanh mạc(lớp ngoài cùng) của thành ruộtđến các cơ quanlân cận.
 4. Giai đoạn III, ung thư ruột kếtđược chia thành giai đoạn IIIA, IIIB và IIIC.
  • Trong giai đoạn IIIA:
  1. Ung thư có thể lây lan qua niêm mạc đến lớp mô dưới niêm mạc và có thể đã lây lan đến lớp cơ của thành ruột kết. Ung thư đã lan rộng đến ít nhất một nhưng không quá 3 hạch bạch huyết gần đó hoặc các tế bào ung thư đã hình thành trong các mô gần các hạch bạch huyết; hoặc
  2. Ung thư đã lan qua niêm mạc của thànhruột đến lớp dưới niêm mạc. Ung thư đã lan rộng đến ít nhất là 4 nhưng không quá 6 hạch bạch huyết gần đó.
  • Trong giai đoạnIIIB:
  1. Ung thư đã lan qua cáclớp cơ của thành ruột vào thanh mạc của thành đại tràng hoặc đã lan qua thanh mạc nhưng không đến các cơ quan lân cận. Ung thư đã lan rộng đến ít nhất một nhưng không quá 3 hạch bạch huyết gần đó hoặc các tế bào ung thư đã hình thành trong các mô gần các hạch bạch huyết; hoặc
  2. Ung thư đã lan đến lớp cơ của thành ruột hoặc lớp thanh mạc của thành ruột kết. Ung thư đã lan rộng đến ít nhất là 4 nhưng không quá 6 hạch bạch huyết gần đó; hoặc
  3. Ung thư đã lan qua niêm mạc của thành ruột đến lớp dưới niêm mạc và có thể đã lây lan đến lớp cơ của thành ruột kết. Ung thư đã lan rộng đến 7 hoặc nhiều hạch bạch huyết gần đó.
  • Tronggiai đoạnIIIC:
  1. Ung thư đã lan qua thanh mạc của thành ruột kết nhưng không lan đến các cơ quan lân cận. Ung thư đã lan rộng đến ít nhất là 4 nhưng không quá 6 hạch bạch huyết gần đó; hoặc
  2. Ung thư đã lan truyền qua các lớp cơ của thành ruột vào thanh mạc của thành đại tràng hoặc đã lan qua thanh mạc nhưng không lan đến các cơ quan lân cận. Ung thư đã lan rộng đến 7 hoặc nhiều hạch bạch huyết gần đó; hoặc
  3. Ung thư đã lan truyền qua các thanh mạc của thành ruột kết và đã lan rộng đến các cơ quan lân cận. Ung thư đã lan đến một hoặc nhiều hạch bạch huyết gần đó hoặc các tế bào ung thư đã hình thành trong các mô gần các hạch bạch huyết.
 1. Giai đoạn IV, ung thư ruột kếtđược chia thànhgiai đoạnIVAvàgiai đoạnIVB.
  • Giai đoạnIVA: Ung thư có thể lan qua thành đại tràng và có thể lan đến các cơ quan lân cận hoặc các hạch bạch huyết. Ung thư đã lan rộng đến mộtcơ quan xa như gan, phổi, hoặc buồng trứng, hoặc một hạch bạch huyết xa.
  • Giai đoạnIVB: Ung thư có thể lan qua thành đại tràng và có thể đã lan đến các cơ quan lân cận hoặc các hạch bạch huyết. Ung thư đã lan rộng đến nhiều hơn một cơ quan xa hoặc vào phúc mạc.

 

Điều trị bệnh ung thư đại trực tràng

Các loại điều trị tùy thuộc vào giai đoạn của tiến triển ung thư.

 • Phẫu thuật: Phẫu thuật là chỗ dựa chính của điều trị. Mục đích để loại bỏ những phần bị ảnh hưởng của đại tràng hoặc trực tràng, và một chút của mô khỏe mạnh xung quanh khối u.
  Với sự phát triển của khoa học và kỹ thuật, ngày nay việc phẫu thuật điều trị ung thư đại trực tràng có thể thực hiện bằng phẫu thuật nội soi.
  Nếu khối u ở giai đoạn đầu, đôi khi có thể chỉ cần loại bỏ khối u trong khi nội soi đại tràng (cắt polyp ung thư).
  Đôi khi phẫu thuật dự phòng được thực hiện, ở những người có nguy cơ cao của bệnh ung thư đại trực tràng. Nhũng u muộn, quá các chỉ định phẫu thuật (xâm lấn tại chỗ nhiều và di căn xa) có thể chỉ còn điều trị hoá chất.
 • Xạ trị và hóa trị: Là những phương pháp điều trị thường là cần thiết để tiêu diệt tế bào ung thư đã di cư đến các hạch bạch huyết hay ở nơi khác trong cơ thể.
  Xạ trị sử dụng nhiều nguồn tia khác nhau của bức xạ ion hóa. Nó được sử dụng trước hoặc sau khi phẫu thuật tuỳ từng bệnh nhân.
  Hóa trị được xử dụng dưới dạng tiêm hoặc dạng viên nén. Nó có thể gây ra nhiều phản ứng phụ, như mệt mỏi, buồn nôn và rụng tóc.
 • Thuốc: Các loại thuốc hạn chế sự gia tăng của tế bào ung thư đôi khi được sử dụng, một mình hoặc kết hợp với phương pháp điều trị khác. Bevacizumab (Avastin ®): giới hạn sự tăng trưởng của khối u bằng cách ngăn ngừa sự hình thành các mạch máu mới trong khối u. Nó được chỉ định như điều trị biện minh khi ung thư di căn.
Một số hình ảnh ung thư đại trực tràng
Bệnh nhân nữ 82 tuổi.
Ung thư đại tràng gây tắc ruột ở bệnh nhân 82 tuổi. Bụng chướng nhiều.
Xquang bụng có nhiều mức nước-hơi
CTscanner bụng thấy đại tràng giãn to, có nhiều mức nước-hơi
Trong mổ: Đại tràng trên u giãn to
Nguyên nhân tắc là u đại tràng thuộc đại tràng trái, gần góc lách
Ngoài khối u chính, còn có tổ chức di căn ở chậu hông dính trực tràng với tử cung

U hình “nhẫn” (bao cả chu vi đại tràng và gây hẹp-tắc)

Đoạn đại tràng chứa u được mở dọc sau khi cắt bỏ

Bệnh nhân nam 76 tuổi,

đã được phát hiện u đại tràng 4 tháng, không đồng ý mổ, vào viện vì thiếu máu nặng. Lần vào viện này bệnh nhân xin được phẫu thuật điều trị.

Ngoài nội soi sinh thiết xác định chẩn đoán, bệnh nhân được chụp cắt lớp vi tính đa dãy để đánh giá xâm lấn u trước mổ

Hình ảnh trong mổ

U lớn của đại tràng lên sau khi được phẫu tích giải phóng mạc treo đưa ra ngoài ổ bụng
Thực hiện cắt-nối ruột bằng dụng cụ cắt nối tự động GIA 80mm
Thực hiện cắt-nối ruột bằng dụng cụ cắt nối tự động GIA 80mm
Miệng nối sau khi hoàn thành
Đại tràng chứa u sau khi cắt bỏ được mở dọc. U lớn chiếm hết chu vi lòng đại tràng, loét trung tâm là nguyên nhân chảy máu gây thiếu máu nặng ở bệnh nhân này.

Bs Nguyễn Ngọc Khánh
Chuyên ngành Phẫu thuật tiêu hoá.

Tel: 0982.608.115 (Các bạn có thể để lại tin nhắn. Xin không gọi!

GM: nnkhanh72@gmail.com

YM: nnkhanh72@yahoo.com

 

Advertisements

108 thoughts on “Ung thư đại trực tràng

 1. north face doudoune 28 Feb 2012 / 3:52 am

  I discovered your weblog website on google and examine a number of of your early posts. Proceed to maintain up the superb operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking ahead to studying more from you afterward!…

 2. tesd 28 Feb 2012 / 12:31 pm

  nice blog

 3. Thanh Gesinski 28 Feb 2012 / 3:49 pm

  link:thanks for the cudos will be posting more on the gegs , keep looking

 4. Cardell Media 28 Feb 2012 / 5:12 pm

  It¡¦s in reality a great and useful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 5. msm 28 Feb 2012 / 5:52 pm

  I simply desired to say thanks all over again. I am not sure the things that I might have made to happen in the absence of these ways revealed by you on that problem. It was before a troublesome setting for me personally, nevertheless finding out this professional style you resolved the issue made me to leap over delight. I am just happy for this help and as well , have high hopes you are aware of a powerful job you have been accomplishing teaching the mediocre ones through your web blog. More than likely you havent come across any of us.

 6. buylistsellnow 28 Feb 2012 / 6:09 pm

  Hi there. I really like your site. It is amazing that this is still happening in our world. Maybe if we all start talking about this subject the world will change a little bit?

 7. orgasm denial 28 Feb 2012 / 8:38 pm

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 8. Best Tablet 28 Feb 2012 / 11:06 pm

  What¡¦s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & assist different customers like its aided me. Good job.

 9. العاب جديدة 29 Feb 2012 / 2:26 am

  I can just say that of a relief to get somebody who actually knows what theyre referring to online. You actually discover how to bring an issue to light and make it important. Lots more people have to look at this and see why side of the story. I cant believe youre not very popular as you definitely have the gift.

 10. sulfate 29 Feb 2012 / 4:52 am

  Fantastic information. I previousally to spend alot of my time boating and being involved in sports. It was possibly the most memorable time of my past and your post somehow brought back me of that. Cheers

 11. العاب 29 Feb 2012 / 8:07 am

  I am happy today because I finally found this article .. Thanks for your site beautiful

  • nnkhanh72 29 Feb 2012 / 12:41 pm

   Thank you for your nice comment. Best regard, a greeting from Vietnam.

 12. cheap gucci bags 29 Feb 2012 / 2:45 pm

  ItпїЅпїЅs a completely new pity we donпїЅпїЅt enjoy a donate switch! IпїЅпїЅd most probably donate to this very superb web-site!

 13. bail bonds dallas tx 29 Feb 2012 / 3:52 pm

  I do not leave a response, however after browsing some of the responses here this blog name. I actually do have a few questions for you if you don’t mind. Is it just me or does it look like a few of these comments come across like they are coming from brain dead folks? 😛 And, if you are posting at additional online sites, I’d like to follow anything new you have to post. Could you list of every one of all your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 14. العاب جديدة 29 Feb 2012 / 5:40 pm

  When Someone said your site, Hopefully it doesnt disappoint me up to that one. I am talking about, I know it was my replacement for read, however actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something you could fix in case you werent too busy looking for attention.

 15. zapatillas air jordan 29 Feb 2012 / 5:42 pm

  I needed to write you this very little observation to be able to thank you very much once again for your marvelous principles you’ve contributed in this case. It was certainly strangely open-handed of people like you to convey without restraint what a number of us could have marketed for an e-book to help with making some profit for their own end, principally since you might well have tried it in case you wanted. The good tips also acted to become a fantastic way to be certain that someone else have the same dream the same as mine to understand more and more with regards to this problem. I think there are lots of more enjoyable opportunities in the future for individuals that check out your website.

 16. nnkhanh72 29 Feb 2012 / 8:56 pm

  Thank all of you. Thank you very much for your nice comments.

 17. Chris Cardell 1 Mar 2012 / 6:50 pm

  I¡¦m no longer certain the place you’re getting your info, but great topic. I must spend a while studying much more or working out more. Thanks for excellent information I was in search of this info for my mission.

 18. Chris Cardell Scam 2 Mar 2012 / 12:09 am

  Thanks for another informative website. Where else could I get that type of information written in such a perfect manner? I have a project that I’m simply now working on, and I have been on the glance out for such information.

 19. Chris Cardell Scam 2 Mar 2012 / 12:59 am

  Thank you, I’ve just been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I’ve came upon till now. But, what about the bottom line? Are you positive about the supply?

 20. Tobias Tara 2 Mar 2012 / 10:56 am

  I have a blog on a custom domain and I only want my Family to be able to see it using a Password using Google’s Blogger!.

 21. Marin Erlanson 2 Mar 2012 / 6:07 pm

  link:link:This comment would be to say thanks, i dont comment often, but when i do it is constantly for some thing very good.

 22. Rueben Janecek 3 Mar 2012 / 3:40 am

  Hello there, my name is Rueben Janecek and I must claim that ” Ung thÆ° đại trá»±c tràng bacsyphauthuat surgeon ” is without a doubt an amazing contribution.

 23. hguhf 3 Mar 2012 / 3:04 pm

  Great time of day, may be here’s towards situation merely well, i%u2019ve become executing study concerning your webpage which%u2019s why it is quite obviously pro. I include been utilizing a fresh unique writings with your lover with attempting return glance good, whenever in addition to feel an answer i%u2019ve ruin it. Recommendations on how burdensome was considered the to actually site? Properly any man much as an illustration me lacking an occurence accomplish this, at the top that complete folks boost web should possess associated with chewing entirely up up receiving that may done plus?

 24. Chris Cardell Scam 3 Mar 2012 / 10:08 pm

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 25. Free wordpress themes 2012 4 Mar 2012 / 5:50 pm

  Hello, Neat post. There is an issue together with your site in internet explorer, might test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a good element of people will miss your wonderful writing due to this problem.

 26. Willis Noblet 4 Mar 2012 / 10:57 pm

  I’ve perused over this post and if I may just I want to recommend to you few interesting issues or advice. Perhaps you and I could talk about them.

 27. Serena Kenagy 5 Mar 2012 / 7:15 am

  I have read this article and if I may I desire to recommend to you some interesting things or advice. Perhaps we could discuss them.

 28. العاب 5 Mar 2012 / 12:53 pm

  This could be a person certain of the most advantageous websites We have ever before arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also a professional in this subject so I can grasp your pornographique function.

 29. wedding gifts 6 Mar 2012 / 7:43 am

  Hi just thought i would tell you something.. This is twice now i’ve landed on your blog in the last 2 days searching for completely unrelated things. Spooky or what?

 30. nnkhanh72 6 Mar 2012 / 2:13 pm

  Dear friends. I’m very happy to see your visiting and comments here on my web blog. Your visiting and comments are the great encouragement for me to complete my blogs.

 31. IMDB 7 Mar 2012 / 10:13 pm

  Well when I notice natural healing , I assume of all of the other remedies for depression internet sites which possess or show some chinese herbal remedies and I cant assist but to consider the medicines herbal and various XXXX due to the fact once other people, I imply all of my friends possess attempted medicines herbal , they possess often appear up dissatisfied with herbal supplements stuff.

 32. Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 33. dogs 8 Mar 2012 / 8:10 am

  I just love reading through as well as browsing your blog. Its full of data that I may use. Thanks a bunch!

 34. dog for sale 9 Mar 2012 / 9:46 pm

  Good recieved blog post! mate no doubted liked looking at the wicked blog post! lots A really well constructed post. Thanks very a lot for posting this. Also, I wish to level out that youve a superb theme to your blog! Sustain the good work!

 35. I truly wanted to send a brief remark to thank you for some of the splendid concepts you are writing at this site. My extended internet research has finally been rewarded with reputable strategies to talk about with my relatives. I would express that most of us visitors are quite endowed to exist in a wonderful website with very many awesome people with good tips. I feel somewhat fortunate to have encountered your entire webpage and look forward to some more entertaining minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 36. Thanks a lot for giving everyone a very pleasant possiblity to read critical reviews from here. It is often very kind and packed with a lot of fun for me personally and my office co-workers to search your site at the very least thrice in 7 days to read through the fresh items you have got. Of course, we’re certainly fulfilled concerning the magnificent methods you serve. Selected 2 points in this post are indeed the most efficient I’ve had.

 37. Bondage Reviews 11 Mar 2012 / 12:35 am

  I am no longer certain where you are getting your info, however great topic. I must spend a while learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was on the lookout for this information for my mission.

 38. hguhf sdhvhj 12 Mar 2012 / 7:29 am

  Can I just say such a relief to discover somebody that actually knows what theyre speaking about on the internet. You certainly understand how to bring a worry to light and earn it important. More people should look at this and see why side from the story. I cant believe youre not popular as you definitely hold the gift.

 39. CNA Certification Online 12 Mar 2012 / 2:45 pm

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue fixed soon. Many thanks

 40. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 41. super www barbara 13 Mar 2012 / 5:29 am

  Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 42. Peggie Coulthard 13 Mar 2012 / 8:53 am

  Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 43. Izzykonto 13 Mar 2012 / 9:57 am

  Beatiful layout! Where did you get this layout?

 44. Dog 13 Mar 2012 / 9:11 pm

  Prince William the bald one has got engaged, everyone else has got broke and no one cares

 45. glucosamine 13 Mar 2012 / 11:28 pm

  Thanks for giving this specific excellent subject matter on your web-site. I noticed it on the search engines. I may check to come back if you publish additional aricles.

 46. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 47. Tawny Anslow 14 Mar 2012 / 10:29 am

  You actually ensure it is seem simple with an individual is presentation on the other hand have this topic if you are really a feature that we think A no cost certainly by no means understand. It looks like it’s too complicated and also incredibly broad i believe. I’m excited for the post, I definitely attempt to help receive the belief with the usb ports!

 48. أتصل بنا 14 Mar 2012 / 2:54 pm

  Useful designing, eventually revealed the site for enticing wallpapers

 49. Just want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just excellent and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 50. Megavideo 15 Mar 2012 / 1:23 am

  Hello Webmaster. I truly just like your article and the web site all in all! The piece of writing is actually very plainly written and without difficulty understandable. Your current Blog style is amazing as well! Would definitely be awesome to learn exactly where I can get that. If possible maintain up the excellent job. We all need much more these website owners such as you on the web and also much less spammers. Fantastic man!

 51. Dogs For 15 Mar 2012 / 5:04 pm

  vandring lauralea georgiana hausen throwing nightcats draper eggerikx clockwinder parenthood possessions shutov functionalist svjetlana

 52. العاب فلاش 15 Mar 2012 / 6:15 pm

  When I read your blog post, I hope that it doesnt disappoint me just as much as this one. After all, Yes, it was my substitute for read, however actually thought youd have something interesting to convey. All I hear is a number of whining about something you could fix in the event you werent too busy seeking attention.

 53. genf20 scam 15 Mar 2012 / 7:37 pm

  I have learn some just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create any such excellent informative website.

  • nnkhanh72 16 Mar 2012 / 1:57 pm

   Thank you for your visiting and comment. Yes you can.

 54. investing offshore 16 Mar 2012 / 3:07 pm

  Wonderful work! That is the type of info that are supposed to be shared across the web. Disgrace on Google for no longer positioning this put up higher! Come on over and discuss with my web site . Thanks =)

 55. Wedding rings 16 Mar 2012 / 3:25 pm

  Hello, It is my opinion that saw you visited my site thus I discovered “return the favor†.I’m attempting to find points to enhance my web site!Maybe its ok to implement a few of your thinking!!

 56. sok noni 16 Mar 2012 / 3:54 pm

  Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 57. I have to express thanks to the writer for bailing me out of this particular challenge. Right after browsing through the the net and coming across techniques which are not helpful, I was thinking my entire life was done. Being alive without the presence of solutions to the issues you have fixed through this review is a crucial case, as well as those which might have in a negative way affected my entire career if I hadn’t come across your site. Your personal ability and kindness in touching every item was very helpful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I am able to at this moment relish my future. Thanks so much for your high quality and amazing help. I will not think twice to recommend your site to anybody who should get care about this topic.

 58. Guadalupe Przygocki 17 Mar 2012 / 5:24 am

  Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

 59. Richie Som 17 Mar 2012 / 10:15 am

  magnificent post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base already!

 60. Cheap JustBeats 17 Mar 2012 / 1:14 pm

  Thank you so much for providing individuals with a very breathtaking opportunity to read in detail from this website. It is usually so useful and stuffed with amusement for me and my office friends to search your blog at minimum thrice in a week to read through the new issues you have. And definitely, I am at all times impressed for the incredible points served by you. Some 1 points in this post are honestly the most beneficial I’ve had.

 61. Cardell Media 17 Mar 2012 / 1:37 pm

  Thanks for another informative web site. Where else could I am getting that kind of info written in such an ideal way? I’ve a challenge that I am simply now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

 62. sales training 17 Mar 2012 / 4:03 pm

  Wow, fantastic blog layout! How long have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The entire glance of your web site is fantastic, as smartly as the content!

 63. Dogs 17 Mar 2012 / 5:15 pm

  Hello! I could have sworn Ive been to this website before but after browsing through some of the post I realized its new to me. Nonetheless, Im definitely happy I found it and Ill be book-marking and checking back frequently!

 64. AKO 17 Mar 2012 / 8:06 pm

  This website has some really helpful info on it. Cheers for helping me.

 65. IMDB 17 Mar 2012 / 8:52 pm

  Relying on your instanct is tough for most of us. It can take many people a long time to build a strong moral system. Frankly it takes more than just happening to happen.

 66. Megavideo 18 Mar 2012 / 8:19 am

  Im going to start up a blog on the same theme in the near future, that is why Im so interested in your posting. Would you mind if I used some of your thoughts for my personal weblog? Ill certainly refer to you as the original source and set up the link pointing back to your web blog. Appreciate it!

 67. AKO 18 Mar 2012 / 8:32 am

  how to get pregnant?

 68. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 69. I intended to draft you one bit of observation to finally say thank you as before for your personal great strategies you have provided in this case. It’s really strangely open-handed with you to present freely just what a number of people could have advertised as an e-book to help with making some dough for themselves, precisely considering that you might have tried it if you ever decided. Those strategies as well acted to become a easy way to fully grasp other people have the identical desire just as my own to figure out a good deal more with regards to this issue. I’m certain there are lots of more enjoyable moments up front for individuals that examine your site.

 70. العاب سيارات جديدة 19 Mar 2012 / 4:12 am

  The very next time I read your blog post, Hopefully it doesnt disappoint me just as much as this place. I mean, It was my replacement for read, on the other hand actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something you could fix in case you werent too busy trying to find attention.

 71. Megavideo 19 Mar 2012 / 6:39 am

  I want to show my affection for your kind-heartedness for folks who must have guidance on in this subject. Your special dedication to getting the message up and down came to be remarkably good and have surely empowered others like me to reach their endeavors. Your own useful help denotes much a person like me and somewhat more to my peers. Warm regards; from all of us.

 72. Chris Cardell 19 Mar 2012 / 2:34 pm

  You actually make it seem really easy together with your presentation however I find this topic to be actually something which I think I might by no means understand. It seems too complex and extremely vast for me. I’m taking a look ahead to your next put up, I¡¦ll attempt to get the dangle of it!

 73. Cold Calling 19 Mar 2012 / 4:25 pm

  What¡¦s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & help other users like its helped me. Good job.

 74. Penny Auctions 19 Mar 2012 / 5:25 pm

  Hey would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 75. satellite tv on pc 20 Mar 2012 / 1:06 am

  Hi there very cool web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI’m satisfied to find numerous useful info right here in the publish, we want work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 76. Cardell Media 21 Mar 2012 / 1:43 am

  F*ckin¡¦ remarkable things here. I am very satisfied to see your article. Thanks so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 77. emu360v1.4 21 Mar 2012 / 3:41 am

  Thanks for another informative website. Where else may I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 78. Beats by Dre Studio UK 21 Mar 2012 / 3:26 pm

  There is clearly a bundle to realize about this. I feel you made various good points in features also.

 79. instant loans 21 Mar 2012 / 3:37 pm

  Thanks for some other informative site. The place else may I am getting that type of information written in such a perfect manner? I’ve a project that I am just now operating on, and I’ve been on the look out for such info.

 80. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 81. movie 22 Mar 2012 / 9:00 am

  Have you considered adding some videos to the article? I think it will really enhance viewers understanding.

 82. I want to express my thanks to you just for rescuing me from this condition. Because of searching throughout the world-wide-web and coming across techniques that were not pleasant, I figured my entire life was done. Being alive devoid of the strategies to the issues you have solved by means of your website is a critical case, as well as the kind that might have badly affected my career if I hadn’t discovered your web site. That understanding and kindness in playing with a lot of stuff was useful. I don’t know what I would have done if I hadn’t come across such a point like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thanks a lot very much for the expert and result oriented guide. I won’t hesitate to refer your web page to any person who would need counselling on this problem.

 83. العاب جديدة 22 Mar 2012 / 12:40 pm

  Great morning, could possibly be here is towards situation merely well, i%u2019ve become executing study concerning your webpage which%u2019s why it really is obviously pro. I include been using a fresh unique writings with the other person with attempting return glance good, whenever in addition to feel an answer i%u2019ve ruin it. Recommendations about how burdensome was considered the to ensure that you site? Properly any person much as an example me lacking an occurence achieve that, at the pinnacle that complete folks boost web should possess connected to chewing all the way up up receiving which could done plus?

 84. Cardell Media 22 Mar 2012 / 2:31 pm

  Hi, Neat post. There is an issue together with your web site in web explorer, could test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a good portion of folks will leave out your excellent writing because of this problem.

 85. Chris Cardell Scam 23 Mar 2012 / 12:45 am

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 86. buy human growth hormones online 23 Mar 2012 / 1:43 am

  Wonderful website. Lots of useful information here. I¡¦m sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you for your effort!

 87. Sales Training 23 Mar 2012 / 11:33 pm

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s